Narodna medicina odavno poznaje
ljekovitost trnine, a u današnje je vrijeme njezina upotreba zapostavljena. Njenu ljekovitost su poznavali još stari Rimljani, koji su posebno koristili
plod ove trnovite biljke.
Skupljali su i cvjetove, i upotrebljavali ih protiv
kašlja i bolesti dišnih organa, dok su plodove močili u vino zaslađeno medom,
što je bilo odlično sredstvo protiv bubrežnih i mokraćnih kamenaca, reume,
artritisa i gihta. Danas nam je poznata ljekovitost cvijeta, lista, kore i
korijena. Od plodova se radi pekmez i sok. Pekmez se najčešće koristi kao
sredstvo za pospješivanje probave kod osoba s neurednom stolicom, a sok se
koristi za ublažavanje problema uzrokovanih bolestima u usnoj šupljini i grlu
(upale sluznice usne šupljine i desni, upaljeno ždrijelo). Čaj od cvjetova
pospješuje izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva probavnog sustava i
općenito se upotrebljava za jačanje probavnog sustava. Čajem su se također
ispirali kožni osipi. Pripravci od korijena (najčešće čaj) nekada su se upotrebljavali
za liječenje groznice. U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i
lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina,
jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C (100 g ploda sadrži 200 mg).
Za trninu kažu da sadrži pregršt antioksidanasa. Čisti krv od masnoće, razređuje je i odlično je
sredstvo za pražnjenje crijeva, te izlučivanje znoja i mokraće. Pomaže i kod
gihta.
Sok od trnina- Možda nećete poverovati da su
bobice izuzetno oporog ukusa, koje možete vidjeti bilo gdje u prirodi izuzetno
ljekovite. Trnina se ponekad naziva i divlja šljiva, trnavka, te mačija šljiva. Plodovi ove biljke počinju da
zriju u avgustu i tada postaju okrugli, plavkasto – crni. Upravo tada se
pripremaju svi oni ukusni specijaliteti za zimnicu, kao što su: džem od
trnina, domaći sok od trnina ili čaj od trnina. Nekada je bilo nezamislivo da
zimnica ne sadrži makar jedan od specijaliteta spravljen od ovog voća, bilo da je
to džem ili domaći gusti sok od trnina.
Da li je sok od trnina dobar za
zdravlje? Ljekovitost trnine je poznata stoljećima, samo smo je danas, čini se malo zaboravili. Naši stari su itekako
dobro znali da ova biljka liječi groznicu, te razne probavne smetnje, između
ostalog. Cvijet, plod i kora sa korijena ove
biljke se smatraju ljekovitim djelovima. Pored navedenog, trnina se koristi i za
pročišćavanje krvi, te bolesti disajnih organa, a posredno liječi i žuticu i
različita kožna oboljenja, jer je odlično sredstvo za poboljšanje krvne slike. Zanimljivo je da je ekstrakt
napravljen od bobica ove biljke počeo da se koristi i za spravljanje
kozmetičkih preparata i to u vidu ulja za kožu. Za sada se ulje od trnine
najčešće koristi u aromaterapiji.
Da li je sok od trnina dobar za
mršavljenje? Kako trnina sadrži neke sastojke
koji imaju blago diuretično sredstvo, smatra se da je dobra za mršavljenje.
Naravno, vrlo je važno i šta konzumirate, to jest koji specijalitet napravljen
od ove biljke. Ukoliko želite da koristite
trninu za mršavljenje, logično je da ćete koristiti čaj, a ne domaći sok od
trnine ili domaći džem, koji se spravlja sa šećerom. Iako se smatra dobrom za
mršavljenje, imajte na umu da to nije dovoljno da biste zaista i smršali.
Da li se sok od trnina smije
konzumirati u trudnoći? U principu se zna da u trudnoći
baš i nije preporučljivo koristiti sokove od nakiselog voća u većim količinama.
A uzevši u obzir da domaći sok od trnina, bilo da je sirup ili gusti sok ima i
blago laksativno dejstvo, treba biti naročito obazriv.
Kako se pravi domaći sok od
trnina za zimnicu? Recept za pripremu ovog soka je
izuzetno jednostavan. Količina data za 1 kg voća, a vi naravno možete mijenjati
recept prema sopstvenim potrebama. Od sastojaka će vam biti potrebno
samo :
1 kg trnina
250 gr šećera
Trnine operite i obarite u 1 l vode. Kada omekšaju propasirajte ih. Zatim voće sipajte u šerpu ili lonac, dodajte šećer i nalijte sa
2,5 l vode. Ovako pripremljeno voće ostavite
da provri i kratko kuvajte. U međuvremenu, sterilišite flaše,
pa dok je domaći sok od trnina još topao, sipajte ga u flaše i umotajte u
ćebe. Kada se domaći sok od trnina
potpuno ohladi, odložite ga za zimnicu. Pošto se ovaj sok priprema bez
konzervansa, najbolje je da stoji na hladnom i tamnom mestu, kako bi se održao. Ukoliko, pak želite da pripremate
domaći sirup pd trnina, onda je mjera malo drugačija. Takođe, i ovaj recept je
za osnovnu količinu, pa ga možete povećavati proporcionalno u skladu sa vašim
potrebama. Od sastojaka će vam biti potrebno:
oko 100 komada bobica trnina
500 gr šećera
1 l vode
I ovaj, kao i recept za gusti
domaći sok od trnina uopšte nije komplikovan. Možda će vam se samo učiniti
neobičnim. Dakle, operite bobice, pa ih
ubacite u staklenu flašu. Pospite ih šećerom, te flašu napunite vodom. Ovako pripremljeno voće stavite u
dublji sud, koji ćete naliti vodom, ako je moguće do grlića flaše. Ostavite da
provri, pa isključite ringlu i ostavite flašu da se postepeno hladi. Kada se potpuno ohladi, domaći
sirup od trnina je spreman za korištenje. Kao i prethodni recept, i ovaj se
priprema bez konzervansa, pa da bi se održao za zimnicu najbolje je da ga
držite u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar