četvrtak, 30. lipnja 2016.

Ideja za sutrašnji iftar: karfiol čorba, punjeni patlidžani i tikvice i tufahija

Nalazimo se u zadnjoj trećini Ramazana u kojoj je blagoslovljena noć Lejletul-kadr. Ova noć nalazi se u jednoj od neparnih noći ... Učinite ovaj dan još više posebnim i upriličite bogat Iftar u svom domu za svoje najmilije. Ako vam je ponestalo ideja za iftar, zadovoljstvo nam je predložiti meni za jednu ukusnu večeru koja će oduševiti vaše ukućane.
 Karfiol čorbica - uputstvo za pripremu:
Raskuhati teleću kost, nakon čega dodati toplu vodu kako bi razblažili juhu kako ne bi bila previše jaka,    zatim dodati šargarepu isječenu na kolutiće. Dodati karfiol isjeckan na cvjetiće, mogu i veće. Kada juha prokuha dodati krompir isečen na kockice. Dodati kocku za supu, tjesteninu, a po želji povegetiti  i dodati malo začina. Dobro ukrčkana čorba spremna je za posluživanje.

Punjeni patlidžani i tikvice- upustvo za pripremu:

 Patlidžane kao i tikvice operite, osušite i prerežite na pola po dužini kako biste dobili oblik "čamca" (ukoliko je povrće mlado nema potrebe guliti, a ukoliko ne, ta radnja je obavezna). Iz presječenih polovica izdubite sadržaj patlidžana i tikvica, nasolite ih i poredajte po plehu za pečenje. U tavi na malo maslinovog ulja ispržite malo crvenog luka, dodajte mljevenog mesa po želji i dinstajte dok se meso ne upolovi. U tu smjesu dodati sadržaj koji smo prethodno izdubili iz patlidžana i tikvica, te još malo dinstati. Po želji toj smjesi se može dodati i šačica riže. Dodati po želji začine (vegeta, crvena paprika, biber, bijeli luk u prahu, celer, peršun). Pripremljenom smjesom napunite polovine patlidžana i tikvica, te dodajte vrlo malo vode u pleh i stavite u zagrijanu pečnicu na 180 °C na oko 30 minuta. (pleh možete potušiti sa folijom kako ne biste sasušili ovu delikatesu). 10-15 minuta prije nego jelo bude gotovo, isijecite jedan veći paradajz ili dva manja na tanke kolutove i poredajte po polovicama patljidžana i tikvica. Preko kolutova patlidžana i tikvica poželjno je staviti sir u listićima i sve to preliti vrhnjem za kuhanje, a potom vratiti u pećnicu.
Posluživanje- ovo ukusno jelo je vrlo hranjiv obrok, i može se jesti toplo i hladno.
Tufahije                                        
Tufahije- omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Priprema- Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi. Kuhane jabuke koje ste napunili mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje

Prije posluživanja na tufahije stavite po kašiku šlaga.

Nema komentara:

Objavi komentar