ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

Knjiga dana: "Hiljade bijelih nišana", Mirsada Mustafića

Sam naziv je indikativan i neodoljivo asocira na genocid koji je počinjen u Srebrenici 1995. godine.U osnovi romana je traganje za identitetom. Ova knjiga nastaje u vrijeme antimuslimanske i antibošnjačke histerije kako u susjedstvu tako i u Europi. Hiljade  bijelih nišana je zapravo hiljade biljega na dušama onih koji su izgubili svoje najmilije.

Ovakav vid pomena u sebi sadrži emocije. Roman opisuje traganje za identitetom dječaka čija je majka umrla na porođaju bježeći ispred neprijatelja. Vremenom dijete saznaje odakle je, ko je, i traga za svojim ocem. Paralelno roman prati i sudbinu njegovog oca. "Hiljade bijelih nišana" jedan je veoma kvalitetan roman, jako specifičan jer je jednim dijelom autobiografski, predstavlja ličnost pisca i same početke njegovog stvaranja.
Mirsad Mustafić rođen je u Srebrenici gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je u Sarajevu. Prognanička sudbina ga dovodi u Tuzlu gdje i danas živi i radi kao profesor bosanskog jezika. Ozbiljnije bavljenje književnošću Mustafić započinje 2006. godine i u svom književnom opisu sada  ima dvanaest knjiga. Član je Društva pisaca Tuzlanskog kantona. Neke od objavljenih knjiga su mu: "Krvava šamija", "Rastanak u Potočarima", "Drina ne vjeruje suzama", "Ranjeni bejturani", "Mejremina kletva" i druge. Knjiga "Hiljade bijelih nišana" prvi put je promovisana u Tuzli, u narednom periodu bit će predstavljena u Srebrenici, kao i u drugim gradovima BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar