srijeda, 5. listopada 2016.

Pogledajte kako boje utiču na psihu...

Pogledajte kako boje utiču na psihu: Ljubičasta budi iluzije, previše plave izaziva nesigurnost, a crvena...Od davnina je poznato da boje stimulišu razne tačke u organizmu, ali svaka je određena za neki poseban dio tijela. Pogledajte na šta utiče vaša omiljena boja. Ovako doživljavamo boje:

Crvena: Boja nagona, vezujemo je uz fizičku energiju, vibracije su joj snažne i tople. Izaziva intenzivne osjećaje. Iako pomaže u svladavanju negativnih misli, crvena asocira i na ljutnju; ako u našem sustavu imamo previše ove boje ili je ima previše u našem okruženju, možemo osećati iritaciju, nestrpljivost te se osjećati nelagodno.

Roze: Daje osjećaj topline, umanjuje agresivnost, okružuje nas osjećajem ljubavi i ublažava samoću, pretjeranu osjetljivost i ranjivost. Dok se crvena boja povezuje sa seksualnošću, roza je vezana uz nesebičnu ljubav.

Plava: Boja smirenja, ali i kontrole. Poput zelene i tirkizna plava pomaže kod mentalne napetosti i umora. Inače, boja pojačava mentalne sposobnosti, potrebu za komunikacijom i kreativnim izražavanjem. U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost.

Ljubičasta: Ljubičasta boja nastaje kombinacijom plave i crvene, stoga pobuđuje hrabrost i odlučnost te omogućuje kontrolu nagona. U sebi sadrži dašak tajanstvenosti i podstiče intuiciju i maštu. Previše ljubičaste vodi u impulsivnost i iluzije.

Žuta: Vibracija žute pojačava mentalnu energiju, podstiče odvažnost, optimizam i povećava koncentraciju. Daje osećaj topline i svjetla. Pomaže pri donošenju odluka, ispravnih prosudbi, dobroj organizaciji, usvajanju novih ideja, podstiče sposobnost da se stvari sagledaju iz više tačaka. Previše žute izaziva mentalnu napetost i osjećaj zasićenosti.

Zelena: Dobija se miješanjem žute i plave. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili kod emocionalnih trauma. Stvara osjećaj ugode, opuštanja; umanjuje stres, balansira emocije. To je vesela i opuštajuća boja koja podstiče znatiželju, no u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost.

Narandžasta: Boja sigurnosti i topline. Sastoji se od boje snage (crvena) i boje duha (žuta). Stimulira um, pojačava volju za životom; izvrstan je antidepresiv. Boja breskve dobra je kod nervne iscrpljenosti. Previše narandžaste može dovesti do bahatosti i prepotentnosti.

Bijela: Daje svjetlost i predstavlja energiju iz koje proizlaze sve boje. Potiče pozitivne stavove. Ipak, previše bijele može izazvati osećaj indiferentnosti.

Crna: Crna je negacija energije, ne-boja. U smislu duha crna je nepostojeća boja.

Siva: Snižava energetski ton i slabi sposobnost mentalne reakcije. Boja je prilično neprikladna zbog svog pretežno negativnog djelovanja, ali može pomoći egzaltiranim osobama. 

Smeđa: Daje osjećaj topline i gustoće i stoga je odlična u suzbijanju hladnoće. Podstiče na povlačenje u samoću, kontemplaciju.

Nema komentara:

Objavi komentar