utorak, 4. listopada 2016.

Sve što niste znali o LED rasvjeti


U pravilu, LED sijelice koriste 90% manje električne energije od standardnih sijalica. Led sijalice  imaju besprjekoran spektar svjetlosti a životni vijjek im je preko 10 godina. LED rasvjeta pruža najučinkovitiji način za uštedu energije i očuvanje naših prirodnih resursa. Ako bismo sadašnju rasvjetu promjenili u LED rasvjetu, ne bismo trebali izgrađivati nove elektrane. Štoviše, eliminirali bi potrebu i za nizom postojećih elektrana!
Da li LED sijelice sadrže živu?
LED sijelice ne sadrže živu. Upravo suprotno, one se mogu reciklirati jer ne sadrže opasne tvari.

Usporedba LED sijelice s CFL sijalice?
Istraživanja pokazuju da LED sijelice koriste 50% manje energije nego CFL sijelica, te ne trebaju prigušnicu; također, nema čekanja na punu osvijetljenost, nema jalove energije, te tako možemo zaključiti da led žarulja koristi i preko 70% manje energije, te u mnogim slučajevima traju 10 puta duže nego CFL žarulja. Led žarulja je puno izdržljivija na trenja, vibracije, udarce i oscilacije napona; također, pruža izvrsnu kvalitetu svjetla, gašenje i paljenje joj ne šteti, a uz to, ekološki je prijatelj naše planete. Sve ovo odnosi se na unutarnju i na vanjsku Led rasvjetu.

Da li LED sijelice proizvode više topline od CFL sijelica, ili sijelica sa žarnom niti?

Upravo suprotno! LED sijelice emitiraju mnogo manje topline nego CFL sijelice i sijelice sa žarnom niti. U mnogim slučajevima, možete zaista osjetiti razliku temperature ako ste u blizini svjetlosti. LED žarulje će uvijek raditi na nižoj temperaturi nego CFL ili žarulje sa žarnom niti.  Uz sve to, led rasvjeta će Vam u vrućim danima kada koristite klima uređaje smanjiti račun za električnu energiju.

Zašto je LED rasvjeta skuplja?

LED sijalice koriste stvarne pločice za rad i izrađene su od elektroničkih komponenti. U osnovi, Led rasvjeta se može smatrati elektroničkim uređajem. Ova tehnologija je napravljena da traje dugo, da daje dobro svjetlo, da Vam smanji troškove, te da Vam duguročno štedi proračun. Također, ne zagađuje zrak i zemlju, pa je iz tog razloga nazivaju i Zelena energija.

Da li se Led rasvjeta može koristiti svugdje, da li je sigurna?

Da, LED rasvjeta je zdravije svjetlo te je u potpunosti  sigurna. LED ne proizvodi nikakva ultraljubičasta zračenja koja inače uzrokuju blijeđenje tkanine, blijeđenje umjetnina, sagova i drugih osjetljivih roba. Led rasvjeta isto tako nema strobo efekat ni treptaje. Američke studije su pokazale da uz korištenje Led rasvjete smanjujemo depresiju i glavobolje, dok vlastiti rad poboljšavamo za čak 30%. Led rasvjeta zamjenjuje svu rasvjetu koju koristimo u prostorima za stanovanje, u  komercijalnim i industrijskim pogonima. Također, ovu rasvjetu koriste i trgovine, galerije, knjižnice, skladišta, autoceste ,gradska rasvjeta, vrtići, škole, bolnice itd. U svim područjima primjene, poboljšanja su u svakom pogledu uvelike osjetna.


Koliko dugo LED svjetlo može raditi?

Zapamtite, trajnost LED rasvjeta može biti 100.000 sati. Što znači ne samo velike uštede u struji, nego i velike uštede u održavanju i zamjeni žarulja.

Dakle, LED svjetla traju oko 100.000 sati; žarulja sa žarnom niti oko 1000 sati, a CLF ili Fluorescentne cijevi 6-8000 sati.

Sigurnost / toplina

LED pretvara energiju u svjetlost, a ne u toplinu kao što je to slučaj kod klasične rasvjete. Kao rezultat toga, on proizvede i do 90% manje topline od svjetiljke sa žarnom niti. LED žarulja je topla na dodir te značajno smanjuje rizik od požara ili opeklina.

LED proizvodi u prosjeku oko 3,5 BTU / sat, za razliku od 90 BTU / h za žarulju sa žarnom niti. Manje topline znači niže troškove klimatizacije i smanjenjem uništene robe.

Kraće rečeno: LED može značajno smanjiti potrošnju energije, smanjiti emisije stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari, uštedjeti troškove rada, smanjiti troškove hlađenja i poboljšati produktivnost. Sve to s velikom financijskom stopom povrata.


ŠTO JE LED dioda

Dioda je nelinearni poluvodički elektronički element s dva priključka koji posjeduje ispravljačka svojstva. Poluvodičke diode se izvode se temelju pn-spoja ili na temelju spoja metal–poluvodič. Diode se mogu razvrstati po materijalu na kojemu su rađene (silicij, germanij, galijev arsenid, silicijev karbid) i po tipu (ispravljačke, svijetleće, foto-diode, Zener-diode, Schottky-diode, tunel-diode itd.).

KAKO NAĆI DOBRU LED RASVJETU

Za razliku od drugih rasvjetnih tehnologija, LED rasvjeta kao tehnologija ima svijetlu budućnost. No, dok budućnost stigne, živimo u svijetu Divljeg zapada gdje postoji tek nekoliko pravila, nekoliko standarda, i malo kvalitetnih projekata za provedbu unutar industrije. Mnogi proizvođači su se pojavili u industriji Led rasvjete sa ciljem brze zarade a nauštrb kvalitete. Rijetki su posvećeni unapređivanju LED rasvjete za budućnost, a mnogi je samo pokušavaju unovčiti.

Odabir prave LED rasvjete je kao kupnja automobila koji dolazi u svim oblicima i veličinama i treba zadovoljiti različite funkcije u različitim uvjetima. Kao i automobil, LED rasvjeta je kompleksan sustav s brojnim opcijama i značajkama koje su u funkciji da vrše različite aplikacije. Ne postoji "jedna veličina koja odgovara svakom" proizvodu.

Izvor: ledrasvjeta.hr

Nema komentara:

Objavi komentar