Sezona je pripreme ajvara. Po vrlo jednostavnom receptu pripremite ovaj namaz koji će vaši ukućani jesti tokom cijele godine.
Uputstvo za pripremu:
-
Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene
paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti
poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti,
očistiti od sjemenki i samljeti paprike.
-
Ulje dobro zagrijjati u širokoj šerpi, pa dodati samljevene
paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti
dugo, dugoo uz miješanje. Prvo miješati povremeno dok ajvar ne
proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i
konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače
kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar
posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko
noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro
zagrijati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo
"zacvrči". Zatvoriti tegle najprije celofanom, pa potom i poklopcem i
ostaviti na hladnom mjestu.
- Savjet plus 1: Jako je bitno dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već dugo kuvati.
- Savjet plus 2: Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. Savjet plus 3: Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara.
- Savjet plus 4: Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja.
- Savjet plus 5: So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja.
Izvor: blic.rs
Nema komentara:
Objavi komentar