utorak, 4. listopada 2016.

Ajvar na najjednostavniji način

Sezona je pripreme ajvara. Po vrlo jednostavnom receptu pripremite ovaj namaz koji će vaši ukućani jesti tokom cijele godine.

Uputstvo za pripremu:

  • Paprike ispeći na tradicionalan način (na peći). Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od sjemenki i samljeti paprike.

  • Ulje dobro zagrijjati u širokoj šerpi, pa dodati samljevene paprike (ulje treba biti vrelo, tako da paprike "zacvrče"). Pržiti dugo, dugoo uz miješanje. Prvo miješati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrijati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara tako da ponovo "zacvrči". Zatvoriti tegle najprije celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mjestu.

  • Savjet plus 1: Jako je bitno dugo kuhati ajvar, jer jedino dobro ukuhan ajvar se ne kvari. Dakle nije poenta dodati mnogo konzervansa, već dugo kuvati. 
  • Savjet plus 2: Šerpa u kojoj se kuva ajvar treba biti što šira, jer se u takvoj šerpi brže skuva. Savjet plus 3: Celofan kojim se zatvaraju tegle, kao i poklopce možete premazati vaticom ili gazom natopljenom alkoholom - odlično deluje protiv kvarenja ajvara. 
  • Savjet plus 4: Ivice tegle treba dobro očistiti od eventualnih ostataka ajvara kojim su umazane tokom sipanja, pre nego što se zapeče - takođe odlična zaštita od kvarenja. 
  • Savjet plus 5: So dodati tek na kraju, jer je tada količina znatno manja, pa bi ajvar mogao biti preslan ako posolite na početku kuvanja. 

Izvor: blic.rs

Nema komentara:

Objavi komentar