Ovaj ukusni desert sigurno će se naći na svakoj bajramskoj trpezi, a
njegovo pripremanje nije jednostavno. Za dobru baklavbu potreban je
dobar recept, a mi smo se obratili Udruženju kuhara Bosne i Hercegovine.
Kako biste za Bajram uživali u najukusnijoj baklavi napravite je prema
receptu kuhara Zakira Rokše.
Sastojci:
Za baklavu (30 do 40 komada) potrebno vam je:
– 1 kg jufke
– 700 gr do 1 kg raha
– 1,5 kg šećera (3 l agde)
– 3 limuna
– 500 gr tirita (brašno i jaja)
– Ulje
– Puter
Priprema
Za baklavu je neophodna agda koja se pravi od vode, šećera i limuna.
Agda za baklavu pravi se umjeru 1:1, odnosno kilogram šećera se kuha sa
litrom vode. Agdi dodajemo dva do tri limuna nasječena na kriške.
Prije slaganja baklave potrebno je napraviti tirit. Tirit se pravi od
brašna, jaja i vode po potrebi. Tijesto treba biti dovoljno tvrdo da se
bez poteškoća može sitno narendati. Tirit je najbolje napraviti dan prije slaganja baklave kako bi se osušio. Tirit se pomiješa sa mljevenim orasima i posipa po jufki.
Prije slaganja baklave potrebno je pripremiti puter. Otopite ga na laganoj vatri, pazeći da ne izgori.
Tepsiju nauljite i na dno stavite dva lista jufke. Jufku možete
ostaviti da pada preko ivica tepsije. Baklavu slažete tako što na svaku
jufku naspete malo oraha koje ste prethodno pomiješali sa tiritom. Potom
poprskate sa malo putera. Postupak ponovite pet ili šest puta, a potom
baklavu preklopite sa jufkom koju ste ostavili da pada preko ivice
pleha. Nakon toga ponovo dodajete tirit i orahe, puter i jufku, te
postupak ponovite pet, šest ili više puta, ovisno o tome koliku debljinu
baklave želite postići. Baklavu isječete na željeni oblik, te je dobro
zalijete uljem. Baklavu je potrebno dobro natopiti uljem kako se slojevi
prilikom pečenja u rerni ne bi podizali, što se naročito dešava u
rernama koje imaju ventilator. Baklavu pecite 45 minuta do sat vremena
na tempetaturi od 170 stepeni. Nakon pečenja baklavu je poželjno
poklopiti da se dobro isuši.
Dok se baklava peče pripremite agdu. Baklava se zaljeva sa polu mlakom agdom.
Ako želite nešto moderniju verziju, baklavi dodajte pistacije ili
orahe. Smanjite količinu oraha i umjesto njih dodajte mljeveni lješnjak
ili pistacije.
Izvor: faktor.ba
Nema komentara:
Objavi komentar