nedjelja, 3. srpnja 2016.

Bakalava po receptu stručnjaka

Ovaj ukusni desert sigurno će se naći na svakoj bajramskoj trpezi, a njegovo pripremanje nije jednostavno. Za dobru baklavbu potreban je dobar recept, a mi smo se obratili Udruženju kuhara Bosne i Hercegovine. Kako biste za Bajram uživali u najukusnijoj baklavi napravite je prema receptu kuhara Zakira Rokše.

Sastojci:
Za baklavu (30 do 40 komada) potrebno vam je:
– 1 kg jufke
– 700 gr do 1 kg raha
– 1,5 kg šećera (3 l agde)
– 3 limuna
– 500 gr tirita (brašno i jaja)
– Ulje
– Puter
Priprema
Za baklavu je neophodna agda koja se pravi od vode, šećera i limuna. Agda za baklavu pravi se umjeru 1:1, odnosno kilogram šećera se kuha sa litrom vode. Agdi dodajemo dva do tri limuna nasječena na kriške.
Prije slaganja baklave potrebno je napraviti tirit. Tirit se pravi od brašna, jaja i vode po potrebi. Tijesto treba biti dovoljno tvrdo da se bez poteškoća može sitno narendati. Tirit je najbolje napraviti dan prije slaganja baklave kako bi se osušio. Tirit se pomiješa sa mljevenim orasima i posipa po jufki.
Prije slaganja baklave potrebno je pripremiti puter. Otopite ga na laganoj vatri, pazeći da ne izgori.
Tepsiju nauljite i na dno stavite dva lista jufke. Jufku možete ostaviti da pada preko ivica tepsije. Baklavu slažete tako što na svaku jufku naspete malo oraha koje ste prethodno pomiješali sa tiritom. Potom poprskate sa malo putera. Postupak ponovite pet ili šest puta, a potom baklavu preklopite sa jufkom koju ste ostavili da pada preko ivice pleha. Nakon toga ponovo dodajete tirit i orahe, puter i jufku, te postupak ponovite pet, šest ili više puta, ovisno o tome koliku debljinu baklave želite postići. Baklavu isječete na željeni oblik, te je dobro zalijete uljem. Baklavu je potrebno dobro natopiti uljem kako se slojevi prilikom pečenja u rerni ne bi podizali, što se naročito dešava u rernama koje imaju ventilator. Baklavu pecite 45 minuta do sat vremena na tempetaturi od 170 stepeni. Nakon pečenja baklavu je poželjno poklopiti da se dobro isuši.
Dok se baklava peče pripremite agdu. Baklava se zaljeva sa polu mlakom agdom.
Ako želite nešto moderniju verziju, baklavi dodajte pistacije ili orahe. Smanjite količinu oraha i umjesto njih dodajte mljeveni lješnjak ili pistacije.

Izvor: faktor.ba

Nema komentara:

Objavi komentar