Nekada se bajramska sofra pored
neizostavne baklave nije mogla zamisliti bez halve, tradicionalnog slatkog jela napravljenog od brašna, ulja, šećere i vode.
U Bosni kada se želi reći da je nešto slasno i brzo pojedeno kaže se “Puklo ko halva“. Halva je jednostavno jelo spremljeno od brašna, šećera, ulja i vode ali je toliko ustaljeno da je postalo tradicija. Često, u starim mahalama prilikom obilježavanja nekog datuma komšiluk se časti sa halvom koja se stavlja u lepinom.
Sastojci:
jedna šolja brašna
jedn šolja masla
jedna šolja šećera
jedna šolja vode
jedan vanilin šećer
Maslo zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.
U drugoj posudi napraviti šerbe od vode i šećera i vanilin-šećera. Vrućim šerbetom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.
Ovako se sprema tradicionalno halva bez ikakvih dodataka, po želji možete dodati orahe, kokos ili grožđice.
Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjuru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.
Nema komentara:
Objavi komentar