nedjelja, 3. srpnja 2016.

Halva, tradicija svih

Nekada se bajramska sofra pored neizostavne baklave nije mogla zamisliti bez halve, tradicionalnog slatkog jela napravljenog od brašna, ulja, šećere i vode.
U Bosni kada se želi reći da je nešto slasno i brzo pojedeno kaže se “Puklo ko halva“. Halva je jednostavno jelo spremljeno od brašna, šećera, ulja i vode ali je toliko ustaljeno da je postalo tradicija. Često, u starim mahalama prilikom obilježavanja nekog datuma komšiluk se časti sa halvom koja se stavlja u lepinom.
Sastojci:
jedna šolja brašna
jedn šolja masla
jedna šolja šećera
jedna šolja vode
jedan vanilin šećer
Maslo zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju.

U drugoj posudi napraviti šerbe od vode i šećera i vanilin-šećera. Vrućim šerbetom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, ne počne odvajati od kašike.
Ovako se sprema tradicionalno halva bez ikakvih dodataka, po želji možete dodati  orahe, kokos ili grožđice.
Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjuru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima.

Nema komentara:

Objavi komentar