petak, 10. lipnja 2016.

Sezona je višanja - napravite sok za zimu


Ljupka tamnocrvena višnja potječe iz Sjeverne Indije i Irana, a popularna je od davnih vremena. Obožavali su je Perzijanci i Rimljani, koji su s njom upoznali Britance, da bi je oni proširili po svijetu.Prema budističkoj legendi drvo višnje ponudilo je svoje plodove Mayi, Budinoj majci, da bude zdrava i sita tijekom trudnoće.Legenda ima temelja, jer višnja njeguje čitav organizam i daje osjećaj sitosti. Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji regulira san.
Naše tijelo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tijekom noći, obično nakon 21.00 sati, i tako potiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san.Melatonin se također koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Sok od višanja
  •       4 kg višanja
  • 3,5 l vode
  • 3 kesice limuntosa
  • 800-1000 gr šećera (na 1 l procijeđenog soka)
  • 2 kesice vanilin šećera
Priprema
  • Višnje očistiti od peteljki i dobro oprati (košpice po želji očistiti, ja ih nisam čistila). 
  • Očišćene višnje staviti u posudu sa limuntosom i vodom. Koristiti medicinske rukavice i rukama višnje gniječiti (mogu se gniječiti i prije nego što se doda voda). Posudu sa višnjama pokriti poklopcem i ostaviti na hladno mjesto da odstoje 24 sata. 
  • Nakon što su odstajale, višnje procijediti na đevđir. Zatim, još jedno cijeđenje na cjedaljku. Kada smo procijedili višnje i ustanovili koliko smo dobili soka, usuti ga u posudu u kojoj će se kuhati te dodati šećer i vanilin šećer. Promiješati da se šećer otopi. Dobro ga je ostaviti par sati da odstoji sa šećerom. 
    Sok staviti na šporet i kuhati. Kako se pojavi pjena, ukloniti je i ujedno paziti da sok ne iskipi. Nakon što se pjena ukloni ostaviti sok da vrije još 5 min. Sok je gotov.
·         Prethodno smo pripremili flaše (oprali, posušili i stavili u rernu da se ugriju na 150 stepeni). Vruć sok sipati u vruće flaše i ostaviti da se ishladi. Sok čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
 Ljekovita svojstva višnje:
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod bubrežnih smetni
  • pogoduje probavnom sustavu
  • potpomaže mršavljenju
  • poboljšava san
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • hrani i štiti mozak
  • pomaže kod upala mokraćnih kanala


Nema komentara:

Objavi komentar