petak, 10. lipnja 2016.

Napravi sam: dekorativne vaze od starih sijalica


Posle ovog uradi sam projekta više nećete bacati pregorjele sijalice, jer od njih možete napraviti simpatične i vrlo dekorativne vaznice, a za svaku ćete veoma lako naći prikladno mjesto u vašem enterijeru.

Zato već od danas počnite da sakupljate pregorjele sijalice, i to raznih oblika i veličina. Od žice možete napraviti odgovarajuće postolje i dobiti dekorativan i praktičan predmet koji može biti i originalan poklon za dragu osobu. Iskoritstit ćete stari materijal i napraviti nešto što će vam ukrasiti kuću ili baštu i plijeniti pažnju svih vaših gostiju. Da biste napravili ove viseće vaze biće vam potrebno samo nekoliko minuta po sijalici.



Od materijala su vam potrebni:
  • sijalice
  • pinceta
  • precizni mali šarafciger
  • tanka šiljasta kliješta
  • cvijeće
  • uže ili trake, plastični čep od flaše
Savet: obavezno nosite radne rukavice i zaštitu za oči, kako bi se zaštitili od stakla ukoliko vam pukne sijalica. Sijalice imaju dosta čvrsto staklo i ne bi trebale tako lako da puknu u vašim rukama, ali svejedno budite veoma pažljivi.

Korak 1. Otvorite poklopac

Na vrhu metalnog poklopca sijalice videćete mali disk srebrne ili mesingane boje. Koristite pincetu kako biste ga skinuli sa sijalice. Kada ga malo podignete sa sijalice, pincetom ili  kliještima ga isčupajte. Vidjećete malu rupu dole u crnom podnožju. Taj crni dio ispod metalnog diska je staklen, pa pripazite. Pažljivo u njega ugurajte precizni mali šarafciger, pa vrtite i pritiskajte sve dok crno staklo ne pukne.

Uradi sam: Vaze od starih sijalica

Radite to iznad kese da biste kasnije lakše očistili. Kako će to staklo pući je nepredvidivo (ponekad pukne na pola, ponekad se potpuno usitni). Nastavite da vrtite šarafciger dok ne uklonite svo staklo iz sredine.

Korak 2. Izvadite unutrašnjost sijalice

Kada ste uklonili crno staklo, vidjećete više staklenih cjevčica i malih žica. Polako ih kliještima ili šarafcigerom razbijte i rastrgnite, i uklonite svo staklo i žice iz unutrašnjosti.

Uradi sam: Vaze od starih sijalica

Proverite da li ste izvadili svo staklo iz unutrašnjosti i isperite sijalicu za svaki slučaj.

Korak 3. Dekorišite sijalice i postavite ih

Još malo pa je rad gotov. Ako planirate da vazu objesite, oko grla sijalice čvrsto zavežite komadić užeta ili trake. Ako planirate da je stavite na sto ili drugu podlogu, prvo stari plastični čep morate ofarbati ili oblijepiti ukrasnim papirom. Zatim sijalicu smjestite na udubljeni dio čepa. Trebate imati u vidu da se ovako postavljena sijalica može dosta lako prevrnuti, pa bi bilo bolje da je postavite na mesto gde ne postoji opasnost da je neko slučajno udari i prevrne. Na kraju u vaze sipajte vodu i stavite svoje omiljeno cvijeće.





Nema komentara:

Objavi komentar