petak, 10. lipnja 2016.

Recept za zdravi sok od đumbira koji se konzumira 20 dana



Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju.  Koristi se već hiljadama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini.  Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.

Ljekovito djelovanje đumbira:
  • ublažava bolove
  • potiče probavu
  • liječi artritis i reumu
  • smiruje razdražljivost
  • pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma
  • smanjuje upale
  • uništava patogene mikroorganizme
  • sprječava širenje stanica raka
  • pomaže kod alergija
  • ublažava mučnine
  • pomaže kod gripe i prehlade
Napravite sok od đumbira I limuna
Sastojci:
·         1/2 kg đumbira
·         1 kg šećera
·         14 limuna
·         3 l vode
Priprema
 Đumbir oprati i očistiti (ne treba ga ljuštiti), pa iseći na listiće (ne rendati!).  U 2 litra vode staviti 1 kilogram šećera, dodati đumbir i staviti da proključa. Kuhati desetak minuta, ostaviti da se ohladi, pa spremiti u frižider da stoji 24 sata. Sutradan procijediti, dodati sok iscjeđenih limunova, promješati, i sipati u flaše. Sok držati u frižideru. Pije se svako jutro po 1 dcl soka.

Nema komentara:

Objavi komentar