Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana
poznata po svome korijenju. Koristi se
već hiljadama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova
biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama,
uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke. Đumbir je ključna biljka u
ajurvedskoj medicini. Popularan je u
kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa. Bogat je eteričnim
uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.
Ljekovito djelovanje đumbira:
- ublažava bolove
- potiče probavu
- liječi artritis i reumu
- smiruje razdražljivost
- pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma
- smanjuje upale
- uništava patogene mikroorganizme
- sprječava širenje stanica raka
- pomaže kod alergija
- ublažava mučnine
- pomaže kod gripe i prehlade
Napravite sok od đumbira I limuna
Sastojci:
·
1/2 kg đumbira
·
1 kg šećera
·
14 limuna
·
3 l vode
Priprema
Đumbir oprati i
očistiti (ne treba ga ljuštiti), pa iseći na listiće (ne rendati!). U 2 litra vode staviti 1 kilogram šećera,
dodati đumbir i staviti da proključa. Kuhati desetak minuta, ostaviti da se
ohladi, pa spremiti u frižider da stoji 24 sata. Sutradan procijediti, dodati
sok iscjeđenih limunova, promješati, i sipati u flaše. Sok držati u frižideru.
Pije se svako jutro po 1 dcl soka.
Nema komentara:
Objavi komentar