subota, 11. lipnja 2016.

Zar još uvijek koristite obične sijalice??? LED rasvjeta ih šalje u prošlost


  Sijalice kakve danas poznajemo nastale su 1910. godine, i sadrže balon u kojem je vakuum ili neki inertni plin te žarnu nit koja se usijava i na taj način svijetli te je iskoristivost svjetlosnog dijela sijalice samo 5%, a 95% otpada na toplinu. LED rasvjeta ima efikasnost veću od 95%.
To znači da sijalica od 100W ima istu efikasnost kao dioda od 6W. Ušteda energije je iznimna, tehnologija proizvodnje LED-a se razvila, i u svakom modernom uređaju nalazimo LE-diode. S obzirom na veliki udio klasične rasvjete, izmjenom iste sa LED-om u Europi bi se godišnje smanjila razina emisije ugljičnog dioksida za čak 25 milijuna tona ili bi se „poništila“ emisija 10-ak milijuna automobila.

U automobile visoke klase već danas se ugrađuju LED svjetla, a tim primjerom će krenuti i jeftiniji segment automobila jer radni vijek LE diode je 100 000 sati te nisu osjetljive na paljenje/gašenje, udarce, vodu... dok je klasičnim (halogen, xenon, običnim) žaruljama radni vijek 800 sati i nisu otporne na udarce, vodu, paljenje/gašenje...
Korištenjem LED rasvjete u našem kućanstvu drastično bismo smanjili račune za el. energiju jer bi rasvjeta cijele kuće iznutra i izvana bila snage oko 100W što je danas snaga jedne prosječne sijalice koju koristimo u sobi, a osim financijskih ušteda, smanjenjem potrošnje energije poništili bi godišnju emisiju manjeg gradskog automobila.
                                                                                                     Budućnost LED-a
Iako LED izvori uslijed malih snaga i ograničene efikasnosti u rangu živinih sijalica još imaju problema da preuzmu ključne rasvjetne segmente - unutrašnju i vanjsku funkcionalnu rasvjetu (kojima dominiraju niskotlačni i visokotlačni izbojni izvori - fluo cijevi odnosno natrijeve i metal halogene žarulje), oni nezadrživo prodiru u tradicionalne sfere rasvjete klasičnim i halogenim sijalicama. Prvi prodor LEDovi su postigli u signalnoj rasvjeti za vozila (pozicijska svjetla, stop svjetla i pokazivači smjera) i prometnice a sada se šire na akcentnu rasvjetu malih izložaka u trgovinama te na dekorativnu i scensku unutrašnju i vanjsku rasvjetu. Potonja je posebno prikladna za LED izvore zbog niskih zahtjeva na ukupnu angažiranu snagu te visokih zahtjeva na trajnost i jednostavnost održavanja. Uštede koje se ostvaruju na taj način, s lakoćom kompenziraju 30-50% zaostatak u efikasnosti za vrhunskim visokotlačnim izvorima.Ujedno se štiti svjetlosni okoliš od nepotrebnog angažiranja snage ili emisije svjetlosti u neželjenim smjerovima, a kao što je spomenuto, zakonska regulativa sve više „izbacuje“ klasičnu rasvjetu, što otvara nove mogućnosti za LED rasvjetu, ali i ta borba neće biti lagana jer je sa druge strane tržište „klasičara“ koje se procjenjuje na 40-tak milijardi dolara.
Kako radi LED
Svjetlosne diode temelje se na poluvodičima koji pretvaraju električnu struju direktno u svjetlost. Samo nekoliko milimetara dugačak, LED je korisna alternativa za klasične izvore svjetla u mnogim područjima opće rasvjete gdje također otvaraju do sada nepoznate mogućnosti i perspektive. LED – dioda koja emitira svjetlo sastoji se od nekoliko slojeva poluvodičkog materijala.
Ukoliko je dioda pravilno priključena, svjetlo se proizvodi u jednom od ovih tankih slojeva, u aktivnom sloju. Nasuprot sijalicama sa žarnom niti koje proizvode kontinuirani spektar LED daje samo određene boje, a da bi se npr. dobila bijela svijetlost, fosfor u LED-u se pobuđuje emisijom svjetla plave diode kako bi davao žuto svjetlo. Koncentracija fosfora se prilagođava na tu razinu, da se plavo i žuto svjetlo miješaju da bi se dobila bijela svjetlost sa indeksom uzvrata boje 80.
Ove karakteristike doprinose slijedećim prednostima za korisnike:
  •  mogućnost kreativnog dizajna za inovativna svjetlosna rješenja zahvaljujući varijaciji dostupnih boja s LED-om, njihovim kompaktnim dimenzijama i
  • svestranosti modula.
  •  visoki stupanj uštede radi niske potrošnje električne energije, dugi vijek trajanja i s time povezani niski troškovi održavanja.
  •  maksimalna
  • sigurnost radi maksimalne pouzdanosti čak i u nepovoljnim uvjetima
Prednosti LED-a
Inovativan LED i LED moduli se sve više koriste u općoj rasvjeti, a u usporedbi sa klasičnim izvorima svjetla imaju značajne prednosti:

-          niska potrošnja energije
-          visoka iskoristivost u boji
-          izuzetno dug vijek trajanja
-          izuzetno rijetki prijevremeni kvarovi
-          male dimenzije
-          pouzdan pogon na niskim temperaturama
-          široka paleta boja
-          visoka otpornost na udarce i vibracije
-          usmjerena
-          karakteristika isijavanja
-          bez IR/UV zračenja
-          mala snaga
-          nisko termičko opterećenje
-          usmjerena distribucija svjetla
LED izvori također pružaju mogućnost veoma preciznog usmjerenja svjetlosti (veoma uski snop svjetlosti) na taj način reducirajući nepotrebne gubitke svjetlosti. To predstavlja manje svjetlosno zagađenje, ali ujedno i mogućnost puno efikasnijeg i preciznijeg razmještanja samih svjetiljki.

Nema komentara:

Objavi komentar