subota, 11. lipnja 2016.

Koju tehniku farbanja kose preferirate "Ombre" ili "Balajaž"?



 Poslednjih godina apsolutnu dominaciju na polju farbanja kose imala je ombre metoda i njene varijacije. Manje i više oštri prijelazi smjenjivali su se u vrhu najtraženijih opcija, a onda je po frizerskim salonima počela da se čuje reč balajaž. Nove tehnike sjenčenja kose ubrzo su postale veoma tražene, ali su mnoge pripadnice nježnijeg pola ostale zbunjene i ne znaju za koju vrstu farbanja da se opredele: ombre, sombre ili balajaž.

„Balayage" - (balajaž) tehnika je tehnika bojenja kose prilikom koje se pramenovi prave ravnomjernim potezima od korijena kose do vrha pramena, kako bi prelaz između prirodne boje kose i boje pramenova izgledao što prirodniji. Pri korijenu kose boja se nanosi u tankom sloju, a na vrhovima u gustom, što rezultira debelim širokim pramenovima koji izgledaju kao da su posvijetlili prirodnim putem. "Balayage" tehnika veoma je slična popularnom ombre metodu ili običnom šatiranju, ali daje daleko prirodniji, elegantniji i sofisticiraniji krajnji ishod.
"Balejaž" metod prigrlile su i mnoge holivudske zvijezde i proslavljene manekenke, pa on polako, ali sigurno sa trona skida ombre i postaje glavni hit i inspiracija u frizerskim salonima širom svijeta.
Kako izabrati između ove dvije popularne tehnike pramenova koje imaju dosta dodirnih tačaka a pritom su i tako različite?
Balejaž ili sunce u kosi, specijalnom tehnikom rađeni pramenovi, malo svjetliji od vaše kose – efekat je prirodna,suncem okupana kosa,kao da ste se upravo vratili sa plaže. Sam naziv potiče od francuske reči Balay (zamahnuti, u ovom slučaju nanošenje boje slobodnim stilom). Prelaz između pramenova je totalno prirodan, a efekat je podjednako dobar, bez obzira da li nosite lokne ili ravnu kosu.
Ombre tehnika – kosa se postepeno posvjetljava obično od korijena ka vrhu, ali može i obrnuto. Efekat zavisi od izbora nijanse-može biti suptilan sa jednom do dvije nijanse drugačijom od vaše boje ili upečatljiv do te mjere da vrhovi i korijen budu totalni kontrast boja. Prelaz je manje vidljiv ukoliko je kosa kovrdžava ili je tako fenirate. Ako želite da prelaz bude vidljiv, nosite ravnu kosu i napravite veći kontrast pri izboru boja.
Obje tehnike su jako popularne i interesantne, a ono što je takođe veoma važno: praktične su i lake za održavanje. Ombre i Balejaž vam omogućavaju da uvijek imate dobru frizuru bez obaveze da pramenove često obnavljate.

Izvor: onaportal.com

Nema komentara:

Objavi komentar