subota, 11. lipnja 2016.

Saznajemo, zašto je Albanija hit ljetnja destinacija ove godine???


Albanija je bila hit na ovogodišnjem Sajmu turizma, a turističke agencije navode da vlada sve veće interesovanje za ovu zemlju. Naprimjer, aranžman koji košta 215 eura obuhvata 11 dana, autobuski prevoz, sedam noćenja sa doručkom u hotelu sa tri zvijezdice u Sarandi, jedno noćenje i doručak u Draču, kao i razgledanje grada prema programu i  troškove organizacije.
 Vjerovatno je razlog što je ljetovanje u Albaniji znatno jeftinije nego u Grčkoj ili Turskoj, a uslovi su zaista fantastični, jer tamošnja obala, po svojoj ljepoti i snježnobijelim plažama može da se poredi sa mnogo razvijenijim turističkim destinacijama.
 Iz agencija ističu da  najveći procenat turista koji se odluče za ovu destinaciju čine prosvjetni radnici, radoznala omladina koja voli da putuje i nema predrasuda, kao i stariji sugrađani. U ovom momentu najveće interesovanje vlada za Drač i to prvenstveno za one hotele čije osoblje zna strane jezike. Dan u polupansionu košta od 26 do 32 eura. Iste su cijene za Sarandu, od koje do Krfa ima samo 20 minuta trajektom .
Noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice je od 30 do 40 evra, i to za dijve osobe. Sobe su čiste, svakodnevno dolazi spremačica, a posteljina se mijenja svaki dan.
Albanska obala je krcata novim objektima za turiste - hotelima, apartmanima, restoranima... a mnogi od njih su na prodaju. Cijene apartmana su od 550 evra po kvadratu i to za one sa pogledom na more. Ekskluzivniji stanovi u novim zgradama na obali su oko 900 evra po kvadratu, što za naše prostore i cjenovnike zvuči smiješno.
 Skoro svi smeštajni objekti su novi, a najstraiji je izgrađen prije najviše pet godina. Na primjer u Ksamilu, gradiću istočno od Sarande, 2010. godine postojao je jedan hotel, a sada ih ima preko 30! Slično je i u Sarandi. "Kao da ste u Majamiju", komentar je jednog turiste.
Bežični internet je dostupan svuda, bukvalno: na svakoj plaži i u restoranu, hotelu… i sasvim zadovoljavajuće brzine. Komaraca nema! Osim kupanja, ta mesta nude solidan noćni provod. Šetališta su krcata, a ono što je bolje nego u Budvi, na primer, je muzika koja nije preglasna. Sastav turista je raznolik, tako da se devojke neće osećati neprijatno, kao možda u Egiptu, što se kupaju u kupaćim kostimima pored većine drugih žena koje su skroz pokrivene. Kad smo već kod plaža, čiste su, negde šljunak, negde pijesak. Ulaz se uglavnom ne plaća, a često ni laželjka, niti suncobrani. Gužve nema. Albanska obala je za idealna za turiste sa decom, više nego za mlade željne noćnog provoda. Najviše je domaćih turista, zatim Grka, Kosovara i Makedonaca.
Cene su raznolike, zavise od toga koliko je restoran ili kafić koji ste odabrali, ekskluzivan. Grčka salata, koju ovde uglavnom zovu “seoska”, košta oko 1,7 eura. Večera za dvoje od koje se obeznaniš, sa pićem, je oko 14 eura.Naravno, može se proći i daleko jeftinije, u raznim ‘fast food’ restorančićima, burekdžinicama i pekarama. Tako šniclu možete da pojedete i za 2 eura. Njihovi domaći proizvodi u prodavnicama su jeftini. Čuveni alkohol - Skenderbeg, košta nešto manje od pet eura za flašu.
Inače, ne računajte na neki poseban šoping. Ne postoje lanci velikih marketa, nema tržnih centara. Ako ste pušač, ne briniite - upozorenja o zabrani postoje, ali ih niko ne ferma dva posto, čak ni u hotelskim sobama. Engleski jezik znaju gotovo svi, ali ako im se obratite na albanskom, makar samo jednom rečju, oduševiće se.
Tipično albansko 'mikpritje' ili gostoprimstvo, doživeli smo kad smo pokupovali pola knjižare, pa nam je čikica poklonio nekih još pet knjiga", kažu naši sagovornici.

Nema komentara:

Objavi komentar