petak, 24. lipnja 2016.

Ta ukusna keleraba, donosimo recept za keleraba pire i keleraba čorbu


Iz meni ne baš poznatog razloga ova uzgojena sorta divljeg kupusa je prilično malo zastupljena u ishrani. Mada je izuzetno ukusna i hranljiva, keleraba ( lat. Brassica oleracea var. Gongylodes ) je naročito zdrava kada se jede u svježem stanju, iako postoji veliki broj recepata za spremanje jela od kelerabe.Manje je poznato da je ovo povrće odličan izvor vitamina C, pored koga, između ostalog sadrži i: vitamin B6, folnu i pantotensku kiselinu, te kalcijum, magnezijum, gvožđe i mnoge druge minerale.

 Za ljudsku upotrebu se najčešće koristi plod kelerabe, mada postoje recepti za spremanje jela od kelerabe u kojima je preporučljivo korišćenje i lišća.
Ovo povrće je poznati regulator vrednosti šećera, te dobro deluje ko problema koje izazivaju virusne i gljivične infekcije. Prema sprovedenim istraživanjima, redovnim konzumiranjem ovog povrća se snižava krvni pritisak, a dokazano pomaže kod smanjenja rizika od nastanka kamena u bubregu. Pored toga što je odličan izvor vlakana, čije konzumiranje pozitivno utiče na zdravlje celog organizma, keleraba ima i antikancerogeno dejstvo.
I mada se gaji i na prostoru naše zemlje, osnovnim proizvođačem se smatraju zemlje na području Severne i Zapadne Evrope, a posebno često se konzumira u Nemačkoj i Indiji.
Mladi plodovi su odlični za konzumiranje u svežem stanju ili, pak za pripremu salata, dok su stariji pogodniji za spremanje jela od kelerabe.
Vrlo je važno znati da keleraba spada u namirnice koje zahtevaju čuvanje u frižideru, a ako želite da je zaledite, može se održati par meseci.
Za spremanje jela od kelerabe, prema receptima koje smo izdvojili za vas, neće vam biti potrebno puno vremena, a vi i vaši ukućani ćete uživati u ukusnim jelima.Krem čorba od kelerabe i šargarepeMožda niste navikli da pripremate jela od kelerabe, pa je zato prava prilika da probate ovu ukusno čorbu…
Čorba od kelerabe


Sastojci:
    1 veza kelerabe ( 2 – 3 komada )
    3 – 4 šargarepe
    2 krompira srednje veličine
    1 glavica crnog luka
    1 veza peršuna
    1 čaša kisele pavlake ( za služenje )
    malo brašna
    ulje
    so
    biber
    vegeta
Spremanje:
    Za spremanje ovog jela od kelerabe je preporučljivo koristiti celo povrće. Očistite kelaru, operite, pa stavite u slanu vodu da se kuva.
    Zatim dodajte šargarepu, krupnije isečenu. A kada ona bude na pola kuvana, dodajte i krompir, pa sve zajedno skuvajte.
    Kada je povrće skuvano usitnite ga u blenderu ili ga jednostavno izgnječite.
    Crni luk iseckajte na sitno i kratko propržite na zagrejanom ulju. Zatim dodajte malo brašna, pa 1 šolju vode. U sve to sipajte pripremljeno povrće i nalijte vodom do željene gustine. Ostavite da vri na tihoj vatri 10 – ak minuta.
    Na kraju kuvanja čorbu začinite po ukusu i pospite sitno iseckanim peršunom.
    Služiti uz kiselu pavlaku.

Pire od kelerabe

Ako niste do sada spremali ovo jelo od kelerabe, verujem da ćete ga od sada često praviti. Prvo zato što je izuzetno zdravo, a mališani ga obožavaju.
Za spremanje ovog jela od kelerabe biće vam potrebni sljedeći sastojci:
    1 kg krompira
    2 veze kelerabe
    malo putera ili ulja
    oko 200 ml mleka
    so
    vegeta
Spremanje:
    Krompir obarite kao i za pire.
    U odvojenoj šerpi skuvajte celu kelerabu. Za ovo jelo je preporučljivo koristiti i stabljiku i listove.
    Zatim povrće izgnječite kao za pire ili usitnite u blenderu.
    Sipajte povrće u šerpu, pa dodajte puter ili ulje i začinite po ukusu.
    Kuvajte kratko na tihoj vatri, pa dodajte mleka dok pire ne dostigne željenu gustinu i kuvajte još par minuta.




Nema komentara:

Objavi komentar