utorak, 7. lipnja 2016.

Kako najlakše praviti prve kašice za bebe??

Pri izboru prvih namirnica za dijete potrebno je obratiti posebnu pažnju na njihov kvalitet. Ako upotrebljavate svježe proizvode oni moraju biti potpuno svježi i pre svega sigurni, što znači uzgajani bez upotrebe pesticida ili nekih drugih opasnih hemijskih supastanci. Osim toga, važno je dobro izmiksati kuhano povrće kako bi bilo lakše za varenje.
Supica (vodica) od povrća i pirinčana kašica predstavljaju osnovu za pripremanje drugih kašica u toku narednih meseci.


Kako pripremiti supicu od povrća:

Ova supica može biti pripremljena od svežeg ili homogenizovanog povrća. Evo i kako.
  1. Isjeckajte na komadiće jedan krompir i jednu šargarepu (po 100g).
  2. Stavite ih u 1l vode i pustite da se kuhaju na nižoj vatri dok ne omekšaju.
  3. Procijedite vodicu od povrća. Potrebno vam je 150-200 grama.

Ako koristite kupljeno povrće iz teglice (namijenjeno djeci tog uzrasta) razmutite polovinu porcije u 150-200 grama vode.

Pirinčana kašica

Promješajte 5-15ml/1-3 kafene kašičice ili merice pirinčanog griza sa ohlađenom prokuvanom vodom ili vodicom od skuvanog povrća, majčinim mlekom ili formulom, po uputstvu na pakovanju. Prohladite i probajte pre davanja bebi.

Kašica od povrća

Krompir, paškanat, šargarepa, bela repa se pripremaju na isti način. U ovoj fazi proprema se kašica od jedne vrste povrća da bi se tek kasnije ona i međusobno pomešala.

  1. Očistite 100g krompira (paškanata, šargarepe ili bele repe) i iseckajte na sitne komadiće.
  2. Stavite povrće koje pripremate u veću cediljku naslonjenu na odgovarajuću šerpicu sa vodom kako biste povrće skuvali na pari. Kuvajte 10 min. ili dok ne omekša.
  3. Izgnječite povrće kroz cediljku (ili izmiksujte), pomešajte sa 60-75 ml majčinog ili veštačkog mleka ili vodicom od skuvanog povrća . Sipajte u činijicu, probajte i prohladite ako je potrebno.
Ostatak poklopite i stavite u frižider čim se ohladi. Upotrebite u roku od 24h.

Voćne kašice

U prvoj fazi možete koristiti jabuke ili kruške.

  1. Oljuštite, očistite od semenki i iseckajte 1 jabuku ili 1 krušku.
  2. Isitnite na kockice i stavite da kuva u maloj šerpici sa 15ml vode. Poklopite i kuvajte 10 min dok ne omekša.
  3. Izgnječite ili izmiksajte. Sipajte malo u činijicu, probajte i ohladite ako je potrebno.

Poklopite, stavite u frižider i iskoristite u naredna 24h.

Nema komentara:

Objavi komentar