petak, 17. lipnja 2016.

Macina trava, korištenje, ljekovita svojstva i primjena

Macina trava je mnogim očajnim ženama pomogla da postanu majke. Tako je vremenom i dobila nadimak očajnica a njen latinski naziv je Marrubium vulgare.
Na našim prostorima ona je verovatno najpopularnija biljka za liječenje steriliteta kod žena. Macina trava pre svega utiče na uspostavljanje zdravog menstrualnog ciklusa kod žena bez čega uglavnom nije ni moguce začeće. Ova biljka reguliše rad polnih žlijezda i proizvodnju polnih hormona. Na osnovu toga pomaze i u suzbijanju raznih drugih problema kod žena kao što su predmenstrualne i menstrualne tegobe.
Macina trava za lijecenje ženskog steriliteta upotrebljava se u vidu čaja i priprema na sljedeći način:
Jednu kašiku macine trave potopiti u 2,5 dl hladne vode. Staviti da proključa, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Nakon toga procijediti i piti dnevno po 3 ili 4 ovakve doze čaja.
Ovako pripremljen čaj od macine trave je za žene koje nemaju drugih oboljenja bezbijedan za upotrebu. Pošto se organizam ne može za kratko vrijeme uvesti u stanje potpuno regulisanih hormona, čaj od macine trave potrebno je redovno piti najmanje mjesec dana a obično se tek za 2-3 meseca postiže željeni efekat. Ne treba ga piti za vreme menstrualnog ciklusa. U svakom slucaju nakon 3 meseca neophodno je napraviti pauzu od mesec dana jer kod nekih osoba preterano dugotrajna upotreba caja moze dovesti do pojave hipertenzije (povišen krvni pritisak). Ukoliko dođe do željene trudnoće zahvaliti se macinoj travi i tada obavezno prestati sa ispijanjem čaja, zato što u tom momentu u tijelu zene otpočinje drugo stanje i jedan sasvim drugačiji hormonski ciklus.

Prema tome, ako želite dijete a jos uvek niste uspeli da zatrudnite, nemojte biti "očajnice" jer duhovno stanje ocaja takodje ometa proces oplodnje. Opustite se uz macinu travu, ona leci nekoliko zenskih bolesti koje vam onemogucavaju da postanete majke. Dakle, osim sto pomaze da se uspostavi zdravo stanje jajnika i materice, leci i razne bakterijske infekcije koje su svakako neprijatelji trudnoce.

Jedna zanimljivost vezana za ovu biljku:
Macina trava (na hebrejskom jeziku - marrob) je jedna od ukupno pet svetih biljaka kojima se tradicionalno obelezava najsvetiji jevrejski praznik Pasha. U vezi sa tim da podsetimo da je to narod koji je vekovima imao izrazen matrijarhat, do te mere da i danas nacionalnu pripadnost posmatraju preko zenske linije. A zena je svakako simbol plodnosti jer ona ima moc da na svet donese novi zivot.

Sada da nabrojimo jos neka lekovita svojstva macine trave koja mogu biti od koristi i siroj populaciji:
Kroz dugu tradiciju veoma se dobro pokazala u lecenju disajnih organa (kasalj, grip, bronhitis, tuberkuloza...), jer podstiče izlučivanje sluzi. Ona stimuliše izlučivanje zuči što olakšava rad zučne kese. Olakšava probleme sa varenjem uz pojavu nadutosti. U Meksiku je čak preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa jer se istakla kao dobro prirodno sredstvo za snižavanje nivoa sećera u krvi. Macina trava pomaze kod grčeva u mišicima i to ne samo mišica materice već i drugih. Koristi se i spolja na koži, kao sredstvo za ćišćenje rana.

Napomena:Čaj od macine trave se upotrebljava isključivo po potrebi i nikako se ne svrstava u neobavezne napitke. Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja.


Nema komentara:

Objavi komentar