Donosimo vam vrlo jednostavan recept za pitu od jabuka. Kada ga jednom isprobate, uvjeriti ćete se da je ova poslastica idealno rješenje za ove tople dane.
Sastojci
Priprema- 500g tankih kora , najbolje su one za baklavu
- 1,5-2 kg nakiselih jabuka
- Orasi sitno nasjeckani i grožđice (količina po želji)
- Šećer, ulje, krušne mrvice
- cimet (po želji količina), 1 vanilin šećer
1. Jabuke ogulimo i izrendamo. U smjesu dodamo cimet po želji, šećer, orahe,
grožđice i vanilin šećer.
2. Na
radnu površinu stavimo prvu koru , poprskamo je mješavinom mrvica, šećera i
ulja, pa stavimo drugu koru i nju isto poprskamo tom mješavinom, pa treću koru.
Na nju nanesemo uzdužno smjesu od jabuka koju smo prethodno pripremili na sredinu
kore, potom prebacimo jedan kraj kora preko jabuka i urolamo. Gotovu roladu
postavimo na tanko pouljen pleh. Postupak ponavljamo i sa ostalim korama dok ih
ne potrošimo (od 12 kora 3 rolade). Složene rolade malo pouljimo i pospemo vodom.
Rolade pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok
vam fino ne porumeni.
3. Ispečenu roladu pokrijemo poklopcem kako bi omekšala. Sačekamo da malo omekša, te je isječemo na kusove i pospemo sa šećerom u
prahu. Jabukovaču dobro ohladimo na
sobnoj temperaturi, pa je tek onda
smjestimo u frižider. Nakon nekoliko sati vaša jabukovača je spremna za
posluživanje.
Nema komentara:
Objavi komentar