Da li ste znali koliko je zdravo pojesti
samo 5 šljiva dnevno?
Slatki, sočni ukus šljiva samo je
jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu, pored ukusa tu su i
brojne zdravstvene prednosti… Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate
ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima
A, C i E, kalcijumom, magnezijumom, vlakanima i kalijumom.
Naučnici kažu, samo 5 šljiva na
dan čine sljedeće:
Štite vaše srce- Jedna svježa
šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli
visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to
nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se
zove antocijanin, može zaštititi od raka, tako što eliminiše štetne slobodne
radikale u organizmu.
Pomažu pri probavi- Suhe šljive
su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suhih šljiva
(koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite
suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznite.
Smanjuju nivo šećera u krvi- Prema
Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što
znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od
tip 2 dijabetesa.
Pomažu kostima- Rezultati su
pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustinu kostiju
u kičmi i podlaktici.
Poboljšavaju pamćenje- Samo 5
šljiva dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala
koji (negativno) utiču na pamćenje.
Pomažu očima- Šljive su posebno
korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu
pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih
osoba, degeneracija makule.
Nema komentara:
Objavi komentar