četvrtak, 9. lipnja 2016.

Kako se prirodnim putem boriti protiv alergija??

Došlo je  proljeće, a sa njim i proljetna alergija. Kada drveće počinje cvjetati, ogromne količine peludi se dižu u zrak, izazivajući godišnji ritual kihanja i šmrcanja.
Veliki broj ljudi u svijetu je žrtva sezonske alergije, i ta brojka stalno raste.
Samo u SAD-u 35 milijuna amerikanaca pati od sezonskog alergijskog rinitisa, koji je inače poznat kao peludna groznica.
 Neposredni uzrok alergije je pelud – sićušne čestice, koje biljke ispuštaju u zrak.
Kada pelud ulazi u nos alergične osobe, imuni sistem burno reagira na njega, smatrajući ga napadačem.
Pošto imunitet alergične osobe smatra alergen opasnim, oslobađa antitijela – koja inače koristi za obranu od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama.
Antitijela napadaju alergen, što uzrokuje ispuštanje histamina u krv. Upravo taj histamin uzrokuje alergijske simptome.
Ali, zbog čega organizam toliko burno reagira na tvari iz našeg prirodnog okruženja, koje inače nisu štetne?
Iako konvencionalna medicina ima brojne pretpostavke, još ne daje konačni odgovor na ovo pitanje.
Među mogućim uzrocima su:
- genetika
- paraziti, virusi i bakterije
- zagađeni okoliš
- preosjetljivost organizma
- psiho-somatski uzrok
Alternativna medicina smatra da alergiju mogu uzrokovati:
- bolesna jetra
- paraziti
- oslabljeni imunitet
- nepravilna prehrana i nezdrav način života
- toksini, koji se nakupljaju u organizmu
- mentalni i emocionalni problemi
Recept za napitak protiv alergije
Izmiješajte u sokovniku
· 1 komad đumbira veličine palca
· ½ neprskanog limuna, s korom i kožicom ispod nje
· krišku ananasa široku 4 cm
· 1 jabuku
Miješajte sastojke dok ne dobijete gsuti sok, a zatim ga ulijte u čašu punu leda.

Kamilica
Antiupalna svojstva kamilice pomažu kod suvih očiju koja često znaju i da svrbe. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.

Kopriva 
Kopriva deluje kao antihistaminik koji pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kijanje i svrab očiju. Kako biste ublažili simptome, uzimajte tablete koprive (300 do 500 mg) ili potražite čaj od njenog lišća.

Nana 
Nana je veoma dobar lek za začepljenje disajnih puteva. Vaše disanje možete da poboljšate tako što ćete se inhalirati čajem od svežih ili sušenih listova nane.

Majčina dušica 
Čaj od majčine dušice pomaže kod lečenja kašlja, gušenja izazvanog alergijom, a takođe, ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Ako niste u mogućnosti da je nađete svežu, čaj od majčine dušice potražite u svim biljnim apotekama.

Med 
Med je vrlo dobar lek za ublažavanje kašlja i zapaljenja grla. Jedna kašika meda u šolji čaja biće vam od velike pomoći.

Đumbir 
Đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a naročito je snažan u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svežeg đumbira tako što ćete u vrelu vodu ubaciti pet grama sveže izrendanog đumbira i to kuvati 10 minuta. Nakon toga procedite i ubacite kašiku meda. Za ublažavanje simptoma alergije možete da koristite i đumbir u prahu.

Ljuta paprika 
Ljuta paprika je bogat izvor bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina, kvercetina, kao i drugih hemikalija koje uzrokuju upale i simptome alergije.

Crveni luk
 Crveni luk se također pokazao kao dobar pomagač u jačanju imunološkog sistema i kao takav može pomoći kod alergije na polen. Podsjećamo, alergija na polen je neuobičajeno burna reakcija imunološkog sistema na faktore iz okoline. Luk sadrži hemijski kvercetin, jak antioksidant koji, kao jedan od najaktivnijih biofalvonoida, pokazuje raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da kvercetin djeluje antialergijski, protuupalno, antireumatski, antivirusno i antikancerogeno, a pozitivni su učinci i na razvoj dijabetesa. Luk možete konzumirati u različitim jelima ili kao dodatak u salati.

Vitamin C
 Postoje razni dokazi da konzumiranje veće doze vitamina C pomaže kod alergije na polen. Ustanovljeno je da dnevnim unosom  1 – 2 grama vitamina C znatno pomaže u sprječavanju alergije na polen, a također vrijedi pokušati i sa cinkom kao dodatkom vitamina. Probajte dnevno konzumirati 25 – 30 grama u obliku citrata.

Nema komentara:

Objavi komentar