Osim
toga odličan su izvor vlakana – balastnih tvari koje pospješuju probavu.
Chia
sjemenke imaju:
·
osam
puta više omege-3 od lososa
·
šest
puta više kalcija od mlijeka
·
triput
više željeza od špinata
·
petnaest
puta više magnezija od brokule
·
šest
puta više bjelančevina od graha
·
četiri
puta više fosfora od neobranog mlijeka
Hrnjive
u svakom obliku
Ove
sjemenke imaju brojne prednosti pred lanom, “suparnikom” među izvorima omege-3.
Dok je
lan nužno usitnjavati radi optimalnih učinaka, chia sjemenke u svakom obliku
imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost. Dobra je strana ovih sjemenki
i mogućnost da budu dugo pohranjene bez gubitka svojstava. Svestrano djelovanje
na zdravlje. Chia sjemenke imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam - daju
više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol, no to nije sve. Saznajte
zašto su chia sjemenke najpopularnija superhrana u svijetu!
1.
Pomažu kod dijabetesa
Chia je
potencijalni prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji se istražuje u mnogim laboratorijima svijeta.Želatinasta
ovojnica koju sjemenka chije razvije u doticaju s tekućinom može spriječiti naglo
povećanje glukoze u krvi.
2. Poboljšavaju
zdravlje krvnih žila
Dokazano
je da sjemenke chije podižu “dobri kolesterol“ (HDL), dok snizuju “loši
kolesterol“ (LDL) i trigliceride.
3. Štite
probavu i čiste crijeva
Samo
jedna porcija (3 žličice ili oko 30 grama) sjemenki chije sadrži 11 grama
vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle.Dodavanje chije u prehranu
jednostavan je način reguliranja probave.Velik udio vlakana omogućuje čija
sjemenkama da na blag i prirodan način čiste crijeva i poboljšavaju apsorpciju
hrane.
4.
Snabdijevaju zalihama omege-3
Sjemenke
chije pune su omega-3 masnih kiselina (gotovo 5 grama po porciji).Ove masne
kiseline važne su za zdravlje mozga i zglobova. Organizam ih može puno lakše
apsorbirati nego sjemenke lana.
5.
Jačaju zube i kosti
Porcija
sjemenki chije sadrži 18 posto preporučene dnevne doze kalcija.Konzumacijom
chije čuvamo zdravlje zubi i kostiju te sprečavamo osteoporozu.
6.
Opskrbljuju kvalitetnim bjelančevinama
Sjemenke
chije izvrstan su izvor bjelančevina za vegetarijance i ne sadrže kolesterol. Jedna
porcija ovih supersjemenki ima 4,4 grama proteina, blizu deset posto
preporučene dnevne doze.
7.
Poboljšavaju san
U
sjemenkama chije nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava
san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje.
8.
Potpomažu mršavljenju
Zbog
visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke
posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti. Ubrzavaju apsorpciju hrane
i razgradnju masnoća u organizmu, te daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju
nizak glikemijski indeks.
Kako koristiti chia sjemenke u
prehrani
Budući
da su bez okusa, sjemenke neće utjecati na okus vaše hrane, što ih čini
pogodnima za dodavanje nebrojenim jelima. Možete ih cijele posipati po
salatama, tostu, desertu, jogurtu ili ih samljevene dodavati frapeima. Možete
ih dodati u tijesto tijekom pripreme kruha, kolača ili peciva. Od ovih sjemenki
pravi se i bezglutensko brašno koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji
s drugim vrstama brašna. Chia se koristi i kao zamjena za jaja i za
zgušnjavanje juha. Prije korištenja chia sjemenke se preporučuje natopiti u
vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta (možete i preko noći).
Po
mogućnosti, chia sjemenke uvijek dodajte na kraju kuhanja jer termičkom obradom
gube dio svojih hranjivih tvari.
Izvor: alternativa-za-vas.com
Izvor: alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar